Nikdy nevieme, kedy nám prvá pomoc môže zachrániť život

17.09.2008 Poprad

Poprad 17. septembra (TASR) - Prvú pomoc dokáže správne poskytnúť podľa štatistík len desať percent populácie.
\"Pritom nikdy nevieme, kde a kedy budeme prvú pomoc potrebovať či už my alebo naši blízki. Presviedča nás o tom aj nedávna tragická nehoda autobusu v Chorvátsku, \" konštatovala pre TASR riaditeľka sekretariátu Územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Poprade Zuzana Valeková.
Východisko vidí vo vzdelávaní, v schopnosti a pripravenosti správne poskytnúť prvú pomoc či už pri dopravných nehodách na cestách alebo pri zdravotných problémoch najbližších príbuzných v domácom prostredí. \"My sa napríklad snažíme školiť deti, teda oboznamovať ich s prvou pomocou už v materských školách. Pokračujeme potom v obidvoch stupňoch základných škôl cez stredné školy až po vysoké. Chceme získavať mladých ľudí a aj prostredníctvom rôznych ukážok ich pritiahnuť na naše školenia, \" uviedla Valeková.
Na margo darcovstva krvi pod Tatrami konštatovala, že pozitívom je viacej prvodarcov, ktorých sa podarilo získať aj vďaka mobilným transfúznym jednotkám, ktoré chodia za darcami. \"Myslím, že je dôležité chodiť za darcami do závodov, na rôzne kultúrne akcie, takže v tomto sme sa zlepšili, máme pozitívnejšie štatistiky čo sa týka darcovstva ako celku, ale aj získavania prvodarcov z radov mladých ľudí\".
 

Vyberte región